10 Razloga zašto je Brazilski Jiu Jitsu koristan za djecu

Pitate se da li vaše dijete treba sudjelovati u časovima Jiu Jitse za djecu? Na pravom ste mjestu!

Kao roditelj, tipično je učiti svoje dijete da ne udara ili se tuče, ali iako je savjet tradicionalan i donekle konvencionalan, da li je realističan? S obzirom na to da se gotovo 25% djece suočava sa zlostavljanjem, čini se gotovo nepravedno učiti ih kako da budu nemoćni. Naravno, to ne znači odobravanje bijesa i nasilja.

Brazilski Jiu Jitsu usmjeren prema djeci svih uzrasta je zasnovan na zaštiti i poštovanju.

Učenici ne uče samo kako se braniti od napadača; oni uče poštovanje prema svojim vještinama i kako ih primjereno i efikasno koristiti. Međutim, izvan fizičkog treninga i agilnosti, učenici uče barem deset životnih vještina koje će doprinijeti zdravom rastu i razvoju.


Samoodbrana

Prvi cilj bilo kojeg treninga borilačkih vještina je samoodbrana. Međutim, brazilska Jiu Jitsu je jedinstvena u svojoj stvarnoj primjeni. Većina fizičkih konfrontacija, posebno onih koje započnu neobučeni borci, završiće na tlu, ostavljajući potencijalne žrtve ranjivim, ali ovaj stil borbe pretvara percipiranu slabost u snagu kroz specijalne tehnike:

  • Hrvanje
  • Tehnike poluga (submissiona)
  • Strategije obaranja
  • Tradicionalne hrvačke manevre

 

Zdrave navike

Kao odraslima, lako je razumjeti kako stres utiče na naš svakodnevni život, ali prepoznajete li iste vrste stresora u životu svog djeteta? Djeca se također suočavaju s problemima u odnosima i preopterećenošću. Nažalost, djeca su također podložna depresiji i anksioznosti. Učenje borilačke vještine može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, dok istovremeno promoviše zdrave ponašanja i navike, poput vježbanja.

 

Skromnost

Druga korist brazilske Jiu Jitsu je učenje skromnosti. Jedna od ključnih komponenti bilo koje borilačke vještine je učenje kako biti skroman u pobjedi i porazu. Kao dio zajednice učenika, vaše dijete će naučiti kako svako radi na unapređenju cijelog.

 

Samopouzdanje

Kao stil borbe, Jiu Jitsu je izazovan i zahtijeva fokus i disciplinu. Za one koji se drže prakse, samopouzdanje je prirodni sporedni efekt. Težnja za savladavanjem pokreta i razmišljanje kroz napade vodi do povećanja samopoštovanja i svijesti.

Praksa i ponavljanje su samo po sebi dovoljni da se razvije mentalna jasnoća u stresnim situacijama, što dovodi do razvoja samopouzdanja.

 

Poštovanje

Naš trening Jiu Jitsu za djecu također će djecu izložiti pojedincima iz svih društvenih slojeva. Djeca koja doživljavaju socijalne situacije samo sa onima iz sličnih sredina mogu razviti pristrasnosti i stereotipe, što može dovesti do nepoštovanja i često konfrontacije. Međutim, kako su naši časovi otvoreni za svakoga, djeca će se upoznati i raditi sa ljudima koji dolaze iz različitih pozadina, religija i kultura.

 

Prijateljstvo

Prijateljstvo je prirodan tok treninga. Iako može izgledati čudno da se učenici koji su suprotstavljeni jedan drugom u sparing sesijama druže, zajednička borba i praksa vode do prijateljstva. Jiu Jitsu također uči djecu da se suoče s nepoznatim uz vjeru u sebe, što znači da su često voljnija da se predstave drugim studentima.

 

Posvećenost

Neki oblici borilačkih sportova ne dozvoljavaju svakodnevnu praksu, posebno ne sa 100% truda. Međutim, Jiu Jitsu to dozvoljava jer je tokom treninga minimalan rizik od značajne povrede. Zapravo, Helio Gracie, jedan od osnivača Brazilske Jiu Jitse, vježbao je do svojih 90-ih godina. Ovaj stil borilačke umjetnosti je savršen za učenje posvećenosti i odricanja.

 

Postavljanje ciljeva

Put prema majstorstvu Jiu Jitsu uključuje puno prelaznih koraka. Vaše dijete će započeti kao bijeli pojas, učeći osnove prije napretka kroz svaku narednu fazu u svom treningu.

Međutim, ovaj pristup odozdo prema gore je odličan način da se demonstrira postavljanje ciljeva i potreba za praksom. Postoji osjećaj postignuća u postizanju čak i najmanjih ciljeva, što će pomoći vašem djetetu da planira i pripremi se za druge projekte na isti način.

 

Fokus

Još jedna tipična vještina koju djeca mogu razviti tokom treninga je fokus. Važno je obratiti pažnju na svoju okolinu i poziciju tokom treninga kako biste mogli analizirati najbolji put naprijed tokom sparinga. Međutim, ovaj nivo fokusa može se preneti i na druge aspekte života vašeg djeteta, uključujući školske obaveze, kućne poslove, sportove i odnose.

 

Suočavanje sa neuspjehom

Posljednje, vaše dijete će neizbježno doživjeti neuspjeh tokom treninga, ali će naučiti da to nije kraj njihovog puta. Shvatiće da je neuspjeh deo posla. Učenici postaju osnaženi neuspjehom, motivirani da rade bolje i poboljšaju svoje vještine.

Želimo da postignu veliki uspjeh, a zdrav odnos prema neuspjehu je ključan za stvarni rast.

 

Jiu Jitsu za djecu je izuzetno koristan. Učenici napuštaju časove s povećanim samopouzdanjem, fokusom i samopoštovanjem. Iako neki mogu smatrati da su borilačke vještine nasilne, oni trebaju da se edukuju i razumiju osnovne filozofije koje vode ovakav trening.

Ako ste zainteresovani za raspravu o prednostima treninga, ili želite da upišete svoje dijete na čas, kontaktirajte Bosnae Team United putem broja 061 749 909 ili nas posjetite u Shopping Centru Grbavica na adresi Hasana Brkića 30, Sarajevo.

Bosnae Team United © Sva prava pridržana